tirsdag 15. juli 2008

Tanker rundt Todd Bentley og the Lakeland Outpouring


Todd Bentley og hans relasjoner til KCF og Latter Rain og NAR (New apostolic refomation). Todd Bentley regner Bob Jones som en åndelig far. Bob Jones er avslørt som en falsk profet av bla Ernie Gruen i hans rapport om KCF( Kansas City Fellowship). For å se galskapen tydelig i Bob Jones sin virksomhet, anbefales denne rapporten på det sterkeste. Bob Jones er den som har lært Todd Bentley å reise til den tredje himmel når han selv ønsker.
Todd bentley inviterte også Paul Cain til å tale på scenen. Paul Cain er enda ikke restituert i følge Rick Joyner og Mike Bickle, likevel lot Todd bentely denne karen profetere og tale på et av sine møter. Det hører med til historien at Todd Bentely under sterkt press senere beklaget denne hendelsen.
AOG (assemblies of God) tok avstand fra Latter Rain læren på 50 tallet og stemplet den som vranglærende. Likevel blir Todd bentley formelt utsendt og tatt opp i Latter Rain /NAR nettverket til blant andre, Che Ahn, Bill Johnson, John Arnott, Stacey, Campell, Peter Wagner mfl i en AOG menighet.

Todd Bentley og hans ekstraordinære åpenbaringer . Todd Bentley sier han kan reise til den’ tredje himmel’ når han selv vil, ved å ta et steg i tro. Han trenger ikke å vente på Guds suverene initiativ. Todd Bentley unnlater hele veien å teste og bedømme åpenbaringene sine, og ofte går de utover og noen ganger imot Skriften. I stedet for å teste kilden til åpenbaringene bruker han mye tid på å overbevise godtroende mennesker om sine åpenbaringer.
Vil ikke en sann profet og en sann lærer som bare står til ansvar overfor Gud, oppfordre alle til å gjøre som Berøa kristne, nemlig å teste alt? Han vet jo med seg selv at så lenge Guds står som garantist og leverandør av lære og budskap, har han ikke noe å frykte.

Todd Bentley og engler. I et intervju med Norge I DAG så benekter Todd Bentley englefokus. Likevel er det så mye bevis i form av videoopptak og artikler, både publisert av ham selv og av andre, som forteller en helt annen historie.
Det problematiske med Todds engler er hvordan han tillegger dem roller som er ukjent i bibelsk forstand. Bibelen advarer mot englefokus og engletilbedelse. Todd Bentley velger likevel å påkalle engler som kan forløse åpenbaring, finanser, helberedelse osv. I et opptak står han i flere minutter og skriker; ’Angels, angels, angels…’ . I et annet opptak får han en åpenbaring av Herren selv som ber ham slutte å forkynne om Jesus og heller få mennesker til å fokusere på ’The Angel’ og det overnaturlige. Todd Bentley sluker dette rått. Ingen bedømming i det hele tatt.
Paulus sier noe annet. Jeg vil bare vite dette blant dere, Jesus Kristus og Han korsfestet.

Todd bentley og hans vekkelsessyn. Todd Bentley liker å sammenligne seg med Finney, Wesley og andre store vekkelsesforkynnere. Det høres jo flott ut dette, men problemet er at Todds vekkelse skiller seg fundamentalt fra klassisk vekkelse.
Tidligere vekkelse har alltid handlet om å omvende folk fra deres synder slik at Herren på ny kan velsigne. Fokuset har alltid vært synd, nåde, dom, rettferdighet, hellighet.
I Lakeland ser vi et helt annet fokus, og det legges det heller ikke skjul på. Det nye fokuset er tilpasset ’the new breed’. Her er det Signs & Wonders som står i fokus. Skriftene brukes lite, og det brukes mye tid på å være ’fulle i ånden’, impartering av diverse salvelser og herlighets dimensjoner, engler, gullstøv..osv.

Todd Bentley og manifestasjoner. Manifestasjonene i Lakeland minner mye om Toronto. Det er falling, sjangling, ukontrollert risting, snøvling, bjeffing, hyl, latter. At noen opplever genuine ting kan godt være. Likevel er det interessant å se hvordan supportere av disse fenomenene begrunner dem utifra vekkelseshistorien.
Det blir for eksempel hevdet at de samme manifestasjonene var til stede under vekkelsene til Jonathan Edwards, Charles Wesley og Evan Roberts, og at dette da er med å legitimerer slike uttrykk i Lakeland. At slike manifestasjoner fantes under tidligere vekkelser er sant. Problemet er bare at både Wesley, Edwards og Evans tilskrev slike ytringer til demoner eller menneskenaturen, og aldri til Gud. Charles Wesley sa at slike ting alltid ville forekomme i genuine vekkelser, men støttet dem ikke. I stedet ble disse manifestasjonene advart mot, og i noen tilfeller ble folk løst ut fra dem. Wesley forteller blant annet om noen kvinner som begynte å le uhemmet i en av hans samlinger. De lå en stund og lo og klarte ikke å stoppe. Han la da hendene på dem og befalte ondskapen å forsvinne. De kom da umiddelbart til seg selv.
Todd Bentley og hans likemenn er ikke særlig skeptiske til disse ytringene, men ønsker dem heller hjertelig velkommen. Todd Bentley selv manifisterer på de rareste måter når han er på scenen. Han rister hodet, ler ukontrollert, snøvler, kryper, sjangler. Han oppfordrer alle andre til å ta del i sirkuset med ordene ; 'you need com'n get some'.

Todd Bentley og oppførsel. Todd Bentley er en relativt ung mann på 32 år som har fått verdens øyne rettet mot seg. Det er en god del å si om hans måte å oppføre seg på, men vil kun fokusere på to ting her.
Todd har vist flere ganger under vekkelsen at han kan være voldsom. Under sine helberedelsesseanser kan han finne på å sparke, slå, løpe ned, ta kvelertak osv..alt under påskudd av å være ledet av Gud. I et tilfelle sparker han en pasient i magen med langt fremskreden tykktarmskreft. Det er tydelig at mannen får store smerter av dette.

Todd Bentley har også en meget merkelig dåpspraksis. I en dåpsvideo driver han å døper folk i ’BAMs’ navn, opptil flere ganger. Det hele minner om en gjeng med høy promille som har det gøy i et basseng, og ikke om en hellig handling innfor Gud.

Todd Bentley - løgner og forsnakkelser. Todd Bentley har ved flere anledninger løyet eller i beste fall forsnakket seg.
På spørsmålet om hvordan og hvorfor han fikk alle tatoveringene sine, har han gitt flere versjoner som alle er dokumenterbare. I et tilfelle har han uttalt at han fikk dem før sin omvendelse som 18 åring. I et annet tilfelle forteller han at han fikk dem en god stund etter at han ble kristen. Ved et tilfelle er det Gud som har befalt ham å få dem, mens ved et annet tilfelle er grunnen simeplthen at han syntes det virket kult. Videoklipp av Todd viser at han må ha fått dem ganske nylig, ettersom han var dem foruten for bare noen år siden.

Todd Bentley har tidligere snakket og skrevet om engelen Emma. Nå har han trukket denne historien fra hjemmesiden sin, og han har offentlig gitt uttykk for at han ikke har noe å gjøre med en kvinnelig engel ved navn Emma. Dette har han gjort til tross for all den tilgjengelige dokumentasjonen som beviser det motsatte.

Todd Bentley og helbredelser. I et nylig intervju med ABC Nightline lovet Todd Bentley å gi reporteren tre håndfaste dokumenterbare bevis for helbredelse. Dette skjedde aldri.
Etter at reporteren ikke hørte noe mer fra Todd Bentley, så gikk han til sekretæren hans som gav ham en mappe med påståtte helbredelser. Mappene inneholdt papirer hvor viktig kontaktinfo var strøket ut, og det gjorde dem i praksis ubrukelige ettersom det ikke var mulig å skjekke opp påstandene om helberedelse.
Etter at reporteren ikke var i stand til å verifisere et tilfelle av genuin helberedelse gav Todd Bentley ham en historie om en kvinne som var blitt helbredet av kreft i livmoren. Da reporteren ringte mannen hennes viste det seg derimot at kvinnen fremdeles var syk og gjennomgikk behandling. Hun var så dårlig da, at hun ikke kunne snakke med reporteren.

Todd bentely påstår at 30 døde mennesker er stått opp fra de døde som et resultat av denne vekkelsen. Ingen tilfeller av genuine oppstandelser er så langt bekreftet av noe sykehus eller doktor.

Todd bentley og penger. Todd Bentley hevder å være en måteholden mann når det gjelder penger. Om han er dette eller ikke vet vi ikke. Fokuset hans på penger syntes likevel usunt.
Han snakker mye om å så penger inn i salvelsen, og at jo mer penger du sår inn, desto mer salvelse får du. Høres ikke dette mistenkelig likt trollmannen Simon som ville kjøpe Guds gave for penger?
Todd Bentley har ved flere anledninger bedt folk gi store summer, for eksempel 1000 dollar fordi Gud angivelig har bedt ham om det.
I et annet møte ber Todd sine tilhørere om å så penger inn i vekkelsen og på den måte vise deres kjærlighet til ham (ikke Kristus, men the almighty Todd).
Todd Bentley er kanskje ikke den verste av velstandsevangelistene, men at han har et usunt fokus på penger er det vel liten tvil om.

Todd Bentley og hans nylige timeout. Hva som skjer nå som Todd bentley har pause er uvisst. Todd bentley har i hvert fall ved flere anledninger gjennom vekkelsen uttalt at det som er så spesielt med denne vekkelsen er at han aldri blir sliten, selv om han har lange dager.
Det er også litt underlig at denne hvilepausen kom rett etter avsløringene på ABC nightline. Mange har spekulert i om dette er den egentlige grunnen.
Et annet moment som gjør at grunnen til hans fravær er høyest merkverdig, er at lakeland vekkelsen er profetert å nå nye høyder i akkurat denne perioden.

Todd Bentley og kritikere. Todd bentley liker ikke mennesker som kritiserer, dvs prøver lakeland på Skriftene. I stedet for å skryte av dem slik apostlene gjør, så vender han det døve øret til eller forbanner dem. Han og hans likemenn sammenligner kritikere med hekser og trollmenn som aktivt motarbeider Ånden, og disse må derfor bekjempes med åndelig krigføring i god NAR/Latter Rain ånd.
Den ’gamle vinsekken’ eller ’the Grey coats’ som Rick Joyner skriver om i boken The final Quest, vil stå imot dette nye fra Gud. Den gamle vinsekken er de som holder seg til det klassiske evangeliet med omvendelse, syndsforlatelse osv. Den nye vinsekken består av superkristne som kan gå gjennom vegger, som alltid er friske og som ikke døden kan røre(manifest sons of god læren). De gjør store tegn og under, har et nytt nivå av hellighet og virker i en helt ny dimensjon av åndelig krigføring og det profetiske slik at byer og land kan transformeres uten gå den klassiske veien med å påvirke enkeltindividets samvittighet og vilje til endring.

Todd Bentley i tvilsomt selskap. Todd Bentley påstår han bærer kappen/salvelsen som fulgte den kontroversielle evangelisten William Branham. Han påstår også å ha den samme engelen som Branham hadde.
Todd Bentley bruker mye tid på å snakke om forskjellige salvelser, herlighets dimensjoner, imparteringer, 'thick tangible annointing' osv.
I et tilfelle begynner Todd å snakke om at Herren vil forløse visjons/seer salvelsen til Sundar Singh i Lakeland . Sundar Singh er kontroversiell ettersom han forfektet universalisme (ultimate reconsiliation), og hadde flere møter med den avdøde spiritisten Emmanuel Swedenborg i noen av sine ekstatiske visjoner.

Falske profeter og steiner. Skriften sier at om de hellige tier, så skal steinene rope. Det er interessant og se hvordan sekulær media ofte har vært dem som har avslørt kristne svindlere og bedragere. Ta for eksempel Peter Popoff. Godtroende kristne flokket seg til denne bedrageren og gav han både sine penger og tilbedelse. Peter Popoff ble til slutt avslørt av den verdenskjente ateisten James Randi som lever av å avsløre svindlere som hevder å ha overnaturlige evner. På samme måte ble eksorsisten Bob Larson avslørt. En annen kjent evangelist, Marjore Goertner, avslørte seg selv som en svindler fra tidlig ungdom, og viste detaljert hvordan han lurte naive kristne trill rundt.
Nå kan også mye tyde på at ABC har avslørt Todd Bentley. Hva skjer?

Todd Benley og Lakeland outpouring. Mange har sagt at Lakeland ikke handler om Todd Bentley, men om Jesus Kristus. Foruten at Todd bentley har hatt et ganske sterkt selvfokus i sine møter (prater utrolig mye om sine åpenbaringer, engler osv), så er det interessant å merke seg at så fort han trenger en pause, så slutter også GodTV å sende direkte sendinger fra Lakeland selv om vekkelsen etter sigende skal fortsette som før.
Tar men et nærmere blikk på GodTV's eiere, Rory og Wendy Alec så er det kanskje ikke så rart likevel. wendy Alec har lagt mye personlig prestisje i Lakeland vekkelsen og ikke minst i Todd's tjeneste. Hun har profetert Todd å være noe helt spesielt, og ved et tilfelle profeterte hun at Herren selv skulle dukke opp på et av møtene hans. Grunnen var vel at Herren var så fornøyd med vekkelsen og Todd, at han ikke klarte å holde seg borte im persona (noe som selvsagt ikke skjedde). Det som derimot skjedde var at mange fikk store problemer med både vekkelsen og Wendy Alec. Når da hovedpersonen Todd i tillegg gjør en slik dårlig opptreden på ABC og kort tid etter trenger pause, kan det virke som om Wendy har valgt å prøve på en avledningsmanøver for å ikke tape mer ansikt og flere seere. Vekkelsen begynte med Todd, og sluttet med Todd på GodTV.

1 kommentar:

Anonym sa...

Takk for en opplysende og fin artikkel. Utrolig at denne Todd og hans likesinnede får holde på slik.