torsdag 24. juli 2008

Det fødes ikke nok barn i Europa

Europa er et døende kontinent slår filmdokumentaren 'The Demographic Winter' fast. De europeiske land utenom Albania og Tyrkia er alle på vei ned i folketall. Grunnen er rett og slett at det fødes for få barn. I 1979 fødte familiene i gjennomsnitt 6 barn, i dag ligger det globale snittet på 2,9 barn. UNDP slår fast at innen 2050 vil det globale fødselstallet ligge under den magiske 2,1 grensen, og verdens befolkning vil avta å vokse.
Skaperene av filmdokumentaren demographic winter, mener årsakene til nedgangen i befolkningsveksten skyldes den seksuelle revolusjon på 70 tallet etterfulgt av abort, feminisme, homofili og ekteskapsoppløsning. I Latvia feks aborteres det flere barn enn det fødes. Det aborteres ca 700000 barn i året. Så dramatisk er det blitt at regjeringen må lokke familier med gunstige økonomiske støtteordninger for at de skal lage flere barn.

The Demographic Winter er en meget interessant dokumentar også i et historisk perspektiv. På 70 tallet publiserte Paul Erlich boken "The population bomb". Erlich slo fast at verdensbefolkningen ville gå til himmels i løpet av de kommende 10 årene og på grunn av dette ville alle tenkelige grusomme scenarier oppstå. Han spådde blant annet global matvaremangel og hungersnød som en følge av befolkningsveksten. For oss som kjenner historien skjedde dette aldri. I stedet har verdens matvareproduksjon økt jevnt og trutt med ny teknologi for stadig bedre utnyttelse av matarealer. Paul Erlich sin malthusiske katastrofe inntraff aldri, men boken fikk likevel enorm oppmerksomhet i sin samtid. Den var med å banet vei for tiltak for å redusere befolkningsveksten. Mennesket ble nærmest ansett som en fiende og reproduksjonen måtte avta for enhver pris. Ut av av dette kom den seksuelle frigjøringen, familieoppløsningen, abortlovene, og i dag begynner vi å se resultatene.

Når skal mennesker slutte å leke Gud?

Ingen kommentarer: