torsdag 3. juli 2008

FN - introduksjon, del 1


Jeg vil fokusere en del på FN og globalisering fremover. Jeg er blitt mer og mer overbevist om at FN ikke er noen god ide. Det mangler ikke på gode ideer og gode tanker i FN systemet, og det finnes nok mange i FN som har genuine ønsker om å gjøre verden til et bedre sted. Likevel er mitt grunnleggende syn på FN at det er en dårlig ide, fordi å samle mye makt i få hender historisk sett aldri har vært noen god ide.


FN eller League of nations ble opprette i 1945 i kjølevannet av 2. verdenskrig. Tanken var å unngå nye fredmtidige stor konfliker og danne en plattform for dialog mellom verdens land.
I dag er FN vokst til å bli en plattform for internasjonal lov, internasjonal sikkerhet, internasjonal økonomi, internasjonale sosiale forhold og menneskerettigheter. Det har altså mer og mer beveget seg mot en slags verdensregjering, og dette i seg selv er urovekkende. Vi ser at EU nylig har forsøkt å lage en felles grunnlov for land i EU som vil gjøre landegrenser og landets grunnlov til et symbol. Vil vi se det samme i fremtiden med FN?
Mye tyder på dette. Ser vi utviklingen FN har hatt de siste 50 årene har den vokst seg til et enormt maktmonstrum med stadig mer innflytelse over nasjonene.

FN er elsket av mange, men de har også fått mye kritikk. Mye av kritikken har dreid seg om manglende deltagelse i krigsherjede land, feilslåtte matvare- og våpen programmer, antisemitisme, byråkrati og korrupsjon osv. Det som kanskje er enda mer urovekkende, er den kritikken FN har fått for å ha som overordnet mål, og skape en verdensregjering. Denne kritikken har kommet fra mange hold, men sterkest har den kommet fra en stor liberal tankesmie i USA som heter The John Birch Society. Jeg legger til en link som er laget av JBS som tar for seg nettopp denne problematikken.
Har du en time til rådighet bør du virkelig sette den av til å se denne dokumentaren.

Ingen kommentarer: