fredag 25. juli 2008

Ord og uttrykk!!

Den homofile KRF politikeren Ole Henrik Grønn ønsker å forby ord som homse, lespe og hore i skolen. Han tar et oppgjør med disse ordene brukt i negativ forstand.

Dette er interessant, men også litt trist. Det er interessant fordi han er inne på et meget viktig tema, og det er trist fordi han bommer fullstendig. Det store problemet med forslaget til Ole Henrik Grønn er ikke bare hvordan en slik lov evt. skal håndheves, men også den prinsippielle debatten om hvor og når man skal begrense ytringer. Andre problemtiske sider ved en slik lov er å skille mellom hva som er negativ bruk og hva som er positiv bruk av disse ordene.
Homofile selv bruker gjerne disse ordene om seg selv, men da er det altså helt ok? Prostituerte har heller ingen problemer med å omtale seg selv og andre som horer, luksushorer, horebukker osv.
Vi så litt av den samme debatten for en stund tilbake da det var grupper som ønsket å endre Torbjørn Egner sine viser om negere og hottentotter, fordi de mente at dette var rasistisk. Det kan sies mye om dette, men det er interessant å se at i mange sorte miljøer, spesielt inne hip-hop og rap, så er det helt legitimt og nesten forventet å omtale hverandre som niggers, bitches osv. Ingen tar opp denne siden i debatten.

Vi skal selsvagt ikke godta mobbing og sjikane i skolene våre. Det bør slåes hardt nedpå, uavhengig av om mobbingen gjelder fedme, seksuell legning eller andre ting. Likevel blir det feil å sette begrensinger på hvilke ord som kan tillates og hvilken tone dette skal gjelde i. Det er første skritt i retning av en totalitært krenkelsessamfunn.

Ingen kommentarer: