mandag 30. juni 2008

Verden vil bedraes

Ingenting er nytt under solen, sa predikeren. Historien viser bare en ting, vi lærer ikke av den, sa en annen. Verden ville bedraes før, og den vil det nå. Ingenting er altså forandret. Vi har det samme DNA i dag som de hadde under Keiser Nero, Napoleon, Hitler og Stalin.
Det har vel knapt vært enklere å bedra folk, enn i dag. Folk liker ikke lenger å lese informative, detaljerte og sakelige artikler. I dag domineres pressen av fete overskrifter, sentimentale ordspill, sjokkerende billder, avslørende billder..ja i det hele tatt alt som pirrer og gjør det spennende å være tilskuer. Magen til Britney, fylla til Lohan eller den stakkars isbjørnen som flyter rundt på et isflak, det er alle historier som selger. Folke elsker det. Det krever så lite å fordøye og det smaker så godt.
I vårt såkalte opplysnings samfunn er det etterhvert blitt veldig mye vi kan stille spørsmål ved. Jeg har tidligere vært inne på noe av det som skjer på våre skoler som er vår viktigste institusjon for folkeopplysning. Billdet som tegnes der er deprimerende. Den generasjon som vokser opp nå er av mange kalt 'dessertgenreasjonen'. De vokser opp med motefokus, hollywood, dataspill, tabloid presse, fordummende skole, politikerlavmål, økende offentlig korrupsjon, 'hvis det føles godt gjør det' osv., og blir apatiske, likegyldige, selvopptatte, grådige.
Tendensene er så tydelige at man må være dum og blind for å hevde at det motsatte er tilfellet.

Samfunnets jordsmonn er perfekt tilrettegjort for å så ut bedragets frø. Fakta, informasjon, mediakritikk, kritisk tenkning, detaljer, objektivitet er noe av det som får mindre plass i mediene. I stedet selger de oss 'søtsaker', lette nyheter som gir oss 'thrills' og nye paradigmer. Det hele er trist, men uunngåelig, så lenge vi i et historisk perspektiv tror vår generasjon er så spesielle og opplyste. Jeg sier ikke at det ikke finnes oppegående, beleste, opplyste mennesker, men trenden i samfunnet peker dessverre en helt annen vei. Alt legges til rette for maktmisbruk.
EU samler makt i Brussel. FN bygger sitt imperie. Det vedtaes lover, flernasjonale allianser inngåes, internasjonale avtaler vedtaes, det meste uten at folk spørres. Noen protesterer, men de fleste gir blaffen eller forblir ignorante og tror at toppene i Brüssel bare vil oss det beste.
Kanskje er vi for tilvendt sosialismens tankegods at 'pappa' stat tenker for oss og pleier oss, mens vi kan leke.

Hvilken perfekt tid dette må være for en ny Hitler eller en ny Stalin.

Ingen kommentarer: