onsdag 25. juni 2008

Kollektivisme vs. Individualisme

Kollektivisme er et begrep som ikke brukes mye i dag. Hovedprinsippet i kollektivisme er å fokusere på det 'beste' for de 'fleste'. Kollektivistiske styresett er derfor opptatt av gruppen, fremfor individet. Jo sterkere kollektivismen står i et land eller en gruppe, jo mindre vil individet bety. Kommunisme, nazisme, fazisme er alle kollektivistiske styresett i sin reneste form. En leder eller en ledergruppe bestemmer hva som er 'best' for 'alle'. Individets meninger og rettigheter er fullstendig uviktige. Den abstrakte enheten som en gruppe eller et fellesskap er legger alle premisser for alt av styre og stell. Fordelen med dette er at ingen kan peke ut hvem denne gruppen er, den er abstrakt. Et individ derimot kan enkelt pekes ut. Dermed kan gale mennesker enkelt tilstrebe seg akkurat den makt de ønsker.
Et demokrati slik vi kjenner feks i Norge eller Usa har en grunnlov som skal bevare visse rettigheter for individet. Man kan si at det er en grad av individualisme, ettersom grunnlovene gir rammer for hva et flertall/flertallsregjering kan bestemme å være det 'beste' for de 'fleste'.
Problemet med demokratiene er at de over tid blir alt for topptunge, dvs at mer og mer makt overføres fra individet til staten som er garantisten for gruppen som igjen er abstrakt.
I Usa feks er flere lover vedtatt som strider med grunnloven. The patriot Act, the federal reserve act, the incom tax, for å nevne noen, er alle lover som er ukonstitusjonelle.
I et demokrati hvor flertallstyre er den primære tankegangen, vil individualismen forvitre og kollektivismen vokse. Jeg vet ikke om noen eksempler på det motsatte.

I en konstitusjonell republikk derimot er de folkevalgte representantene bundet av grunnloven som igjen legger klare begrensinger på statens størrelse og makt over folket. Folket har sine ukrenkelige rettigheter i konstistusjonen, og dette er primærfokuset i et slikt styresett. Det var dette Gerorge Washington og co. innførte da de etablerte den amerikanske republikk. Her er det individet som har hovedfokus, og regjeringen er til å tjene folket. I dag ser vi det motsatte. Fellesskapet er til for å tjene staten som igjen skal tjene fellesskapet, og det høres så flott ut, men hvem er dette fellesskapet?

Jeg tror på individet!!

Det er mer å si om denne saken, men det overlater jeg til Griffin Edward som får sagt det mye bedre enn meg.

http://video.google.com/videoplay?docid=6276223916862531753&q=collectivism&ei=YYViSNihHozuiQKyv9x_

Og denne lærerike animasjonsfilmen

http://video.google.com/videoplay?docid=8402189350988908832&q=collectivism&ei=c4ViSOD_LI-cigKwjMH-Bw

2 kommentarer:

planB sa...

Hei Morten! Så fin siden din har blitt, nå kan jeg lese uten å myse ;-)
Du skriver om kollektivisme vs individualisme i politisk sammenheng her, men det jeg lurer på er hvordan forholdet mellom kollektivisme vs individualisme bør være i hjemmet? Hva bør være gjeldende for hjemmet?

Morten Tobias sa...

Jo jeg tror det må være en viss balanse i hjemmet :-)