lørdag 4. oktober 2008

Krisepakke vedtatt

Som ventet kom krisepakken. Det ble noen modifikasjoner, blant annet med en ganske kraftig skattelette, som gjorde utslaget. Pakken ble endelig vedtatt i representantenes hus i går kveld.
Dette er pakken som skal få økonomien til USA på fote igjen, men den er langt i fra ukontroversiell. Mange har med rette reist kritikk mot å pumpe inn penger man "ikke har" i en allerede inflasjonpreget økonomi for å kjøpe råtne eller ilikvide lån. Hva er problemet kan man spørre? Er det ikke bra at bankene reddes og mer penger tilføres økomomien?

På en måte er det jo bra. Ingen er tjent med konkurser. De ansatte er alltid dem som rammes først og hardest når konkurser rammer. Sjefene klarer seg alltid. De får gjerne en stor fallskjerm når konkursen er et faktum. Så på mange måter kan det høres bra ut, nettopp for mannen i gata.
Et slagord som har vært gjennomgående for krisen i USA, har vært "dont bailout Wall street, bailout main street". Et prøvet folk vil ha noe tilbake for sine skattepenger.

Men hva er så problemet med disse innskuddene som federeal reserve og kongresses pumper inn i amerikansk økonomi?
Jo i følge mange økonomer, deriblant Peter Schiff, så er det ikke problemet (boligboblen og gjelden) som vil kollapse USA's økonomi, men botemiddelet (krisepakkene). "The disease wont kill us, but the cure surely will". Han begrunner dette med at krisepakkene som tilføres amerikansk økonomi vil føre til at dollaren taper ytterligere verdi. Dollaren er jo som kjent ikke det den en gang var, og sliter ikke bare i USA, men også på det globale marked. Ved å tilføre penger som ikke er dekket av noe reell verdiskapning, vil dollaren svekkes og inflasjonen tilta. Investorer fra andre land, og da spesielt fra asia, vil rømme fra dollaren og kollapsen er bare et øyeblikk unna. Den amerikanske middelklassen vil miste enda mer av kjøpekraften ettersom dollaren gir mindre tilbake. Prisene presses opp fordi dollaren taper verdi. Slik vil spiralen fortsette en stund, før dollaren til slutt kollapser fullstendig.

http://www.youtube.com/watch?v=CBptq6LehhI

Det er dramatiske tider vi lever i. Norge er selvsagt ikke trygt. Norge vil også rammes. Vi vil rammes hardt. Senest i går uttalte sentrabanksjef Gjerdrem at krisen var verre enn antatt. Kristin Halvorsen fortsetter å rope "fred fred og ingen fare", men faren er like rundt hjørnet og den vil ramme oss hardt. Grunnen til at dette er noe helt annet enn tidligere resesjoner og depresjoner, er at øknomien er så sammenbundet globalt og at den samlede gjelden har vokst til himmelen.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Har du fått med deg at dollaren faktisk er opp i godt over 6 kr? Og hvor har du dette fra? - Kristin Halvorsen fortsetter å rope "fred fred og ingen fare" - Hva er det DU ser som "løsningen" på krisen?
Og hva er egentlig meningen med denne artikkelen?

Anonym sa...

Artikkelen min var betydelig lengre, men pga min klåfingrede sønn kom ikke resten med. Sånt skjer.

Har ganske klare tanker om hva man burde gjøre. Feks sette penger i ting som holder verdi, Gull, sølv og andre edle metaller. Nå tror jeg ikke Norge vil rammes på samme måte som USA, men vi vil rammes.

At dollaren er opp 6 mot kroner betyr lite. Det kan like gjerne bety at kronen har svekket seg, men at dollaren får en boost i troverdighet og dermed at flere investerer i den og får den til å gå opp, er som forventet. I det lengre løp så vil det ikke fungere. Poenget mitt er enkelt og greitt at å trykke opp penger og pumpe inn i økonomien, uten noen reell verdi som backer opp, vil svekke dollaren.

Kommer med mer stoff om dette.

Hva er meningen? Ja, meningen er vel bare å ha en mening om saken som jeg tror har adskillig grobunn i sannheten. Mange priser seg lykkelige over krisepakken, og snakker om at Norge burde gjøre det samme. Europas sentralbanker tenker på det samme.

Galskap er det. Ved å pumpe inn store kunstige pengesummer i markedet vil du og jeg bli tapere, og selvsagt vil prisene gå opp, og selvsagt vil inflasjonen fortsette. Altså lite bra for et lands økonomi.

Norge som alle andre land i verden bør gjøre det de kan for å kvitte seg med mest mulig gjeld, backe opp myntenhetene i ting som har satbile verdier og gjøre endringer i hele pengesystemet. Men de må for guds skyld ikke oversvømme markedet med ny kunstig kapital. Vi får heller ta en nedgangsperiode og oppleve en del konkurser. ALternativet er så mye verre.

Mine tanker om dette er mye basert på Ludwig von mises.

Anonym sa...

Nå avklarte du ikke dette med Kristin Halvorsen, men jeg skal la det ligge.

Noen kommentarer til den linken du peker mot..

Her er Peter Schiff gang på gang belærende på at dollaren aldri vil ta seg opp igjen, aldri!
I dag er den oppe i altså 6 nok. Han her har vel mistet troverdigheten angående dette spørsmålet.
Ultra liberaleren Ron Paul sitter og skryter av Kina, altså et kommunistisk land som i stor grad baserer seg på plan økonomi, her har de altså skjønt økonomi.
Hvordan får du dette til å henge i sammen? Hvordan kan du bruke disse klovnene til å forklare dagens situasjon, eller bruke dem som løsning på faenskapet disse ultra liberalistene, har fått verden inn i?

Det er en mening når sentral banker pumper inn haugevis av penger. Meningen er skjønner du at det finnes dem mennesker som ikke har millioner av penger på bok (Ron Paul har penger på bok) disse menneskene som de fleste av oss tilhører, skal prise oss lykkelige for at nettopp Kristin Halvorsen har kontrollen på penge sekken, enn så lenge, og at renten ikke vil kaste oss ut av hus og hjem nettopp fordi at sentral banken pøser inn disse milliardene i norske banker. Kanskje vi til og med har et arbeid å gå til også i den nærmeste fremtid grunnet dette?

Til slutt og med en liten info:
Norge har ikke masse gjeld å kvitte seg med..Norge har fantastisk masse penger nettopp takke være politikken som blir ført i dette landet. Denne penge politikken blir kalt ”handlingsregelen”. Denne ”handlingsregelen” blir støttet av alle partiene i dag, bortsett fra frp.

Anonym sa...

Dette blir en kort reply..kommer med mer senere..

Vedr Peter schiff kan jeg anbefale deg å se flere av hans klipp. Selvsagt er han ikke blind for svingninger, men i det lange løp vil den falle.

Poenget er hele veien at man ikke kan pumpe inn penger som ikke er backet opp av reell verdi, uten å skade myntenheten, prisene og dermed hele økonomien.

Du skyter deg selv i foten med argumentasjonen din. Ron paul (vet ikke hvor mye han har) om han hadde hatt mye penger ville han selvsagt ikke ønsket å pumpe kunstige penger inn i økonomien. Det er jo nettopp han sitt argument at ved å gjøre det mister dollaren sin verdi. Ergo blir hans evt formue mindre verdt, og han stjeler fra seg selv..så smart??? Neppe.

At du kaller dem klovner får stå for din regning, men at de begge representerer tyngde i USA er det ingen tvil om. Peter Schiff er meget etterspurt i alle de store media om denne krisen. La argumentene dems tale for seg.

Jeg tror også du burde sette deg mer inn i hvilken politkkk Ron Paul står for, før du begynner å trekke sammenhenger mellom kinesisk planøkonomi og hans økonomiske syn. At han skryter av Kina er ikke for å skryte av kina, men for å vise hvor totalt ansvarsløst USA har oppført de siste tiårene.

Jeg har ikke tid til å gå i dybden på dette nå, men mitt hovedargument er at det er systemet det er noe feil med. I USA er det federal reserve. Se gjerne de andre linkene mine for mer info rundt dette.

Norge har oljefondet, men meget høy husholdningsgjeld. Ikke glem det. Selv om Norge som nasjon har det greitt og skiller seg fra USA, så har Ola Nordmann opparbeidet seg en meget stor husholdningsgjeld.

Anonym sa...

Jeg klarer ikke å la være med å kommentere dette, du for bare bære over med meg..

Peter schiff er bare brukt av kanalen Fox, og bare av Fox! Det taler for seg selv.

I det lange løp vil den falle.. Hallo..hvilket argument er dette? Hvilket tidsperspektiv har du på denne påstanden? 0 år? 15 år? 20 år? Hallllloooo…?

Hvor har du dette med reell verdi fra? ok, sorry skjønner, Peter schiff og den andre apekatten Ron Paul. Ja da skjønner jeg du er i villrede.

Nå er det slik at kunstige penger er vel ikke Norges bank blitt beskyldt for å bruke? Du har kanskje annen informasjon enn det jeg og resten av Norge sitter inne med?
Har ikke peiling på hvor Ron Paul har gjemt penge sine vekk. Heller ikke å masse mannen har. Han er beskrevet som ”velholdt” og beskriver seg selv slik også.

Når det gjelder å sette seg inn i den politikken Ron Paul står for så holder det vel å se på løsningene hans når det gjelder den finansielle krisen landet hans er midt opp i skulle jeg mene.
Mr Ron Paul har et enda mer liberal syn en George Bush på det frie markes økonomiske system. Han er enda lengre ut på ”siden”. Derfor dette idiotiske greiene om føderal reserve han driver og plaprer om.

Nesten rørende å se i dag hvordan selve høvdingen Bush må krype til korset og be de såkalte sosialistene komme inn å redde stumpene. Samme hadde vi sett i dag om Ron Paul hadde sittet bak roret. Det hadde bare gått raskere.

Ron Paul er isolasjonistisk og vil isolere seg fra resten av verden. Han mener videre at Føderal reserve er grunnen til problemene som er skapt i dag. Mannen er jo totalt sprø! Han har ikke fått med seg at USA pr i dag er verden ledene stor makt. Dette altså på tross av Føderal reserve..tenk det!

USA er verdens maktsentrum. Når de nyser ”der over” så får vi influensa her oppe i nord. Hvorfor? Dette på tross av føderal reserve skjønner i alle fall jeg. Og hvorfor er Norge med sin ”plan økonomi” bedre stilt i dag enn USA med sin frie markes økonomi? Kan det være at den konservative økonomien blandet med en god del plan økonomi, kanskje og gjentar - kanskje er den beste løsningen? Min konklusjon er selvsagt at slik er det. Lytt litt på Kåre Willoch, det vil du ha større utbytte av en disse særingene Ron Paul og Peter Schiff, ganske sikkert..


Ps, hva med det Kristin Halvorsen greiene, jeg la til at jeg skulle la det ligge i forgi svar på denne ”menings artikkelen din”, men jeg forsøker få med meg slikt innen norsk politikk, kunne du være grei å legge til en link der hun kommer med disse utalesene?

Anonym sa...

Jeg klarer heller ikke å la være.

Her har du linken over de siste tv sendingene som Peter Schiff har vært med i.
http://www.europac.net/video.asp
Det står det å lese; CNN, FOX, CNBC, Bloomberg, FBN og CBS

I det lange løp var kanskje en dårlig formulering. Jeg tror den vil falle raskt. Dager, uker, mnd...overbevist om at den vil falle kraftig før vi snakker år.

Reell verdi var det som en gang dominerte den amerikanske økonomi. Frem til 1971 var dollaren backet av gull. DVS Fed kunne ikke trykke opp som de ville. Dollaren sto i et fast forhold til gullreservene.
Dersom penger ikke er backet av noe reell verdiskapning eller produksjon, er pengene i realiteten verdiløse. De er luft, tatt fra intet, og blåser opp boblen som vil sprekke. Les litt historie om hva penger egentlig er og representerer.

Apekattene som du kaller dem er ikke alene. Det er mange som mener det samme som dem. Ludwig Von Mises er kanskje en av de viktigste proponentene for dems syn. Til og med den generelle amerikaner skjønner at det blir problemer når kongressen kjøper råtne lån. Hvem tror du får regningen til slutt?
Jo nettopp dem. Venstreradikaleren Michael Moore er til og med mot pakkene. Tusenvis av amerikanere har protestert mot dette hodeløse forslaget. Apekattene er altså ikke alene.

Med kunstige penger mener jeg penger som bare trykkes opp uten at det har noen reell verdiskapning bak seg. Hele ideen om penger er at jo at det skal representere reell verdi. I stedet for å bytte en kasse med laks mot en palle med hvetemel, så bruker man penger for å forenkle transaksjonen. Men dersom pengene plutselig blir løsrevet fra reelle verdier, da sier det jo seg selv at de mister verdi. Det er slik Hitler og Mugabe skapte hyperinflasjon. Pøse inn med verdiløse penger, slik at pengeenheten fullstendig mister sin verdi.

Les mer om Ron Paul du så får du nok noen positive overraskelser.

Når du argumenterer med Ron Paul, så synts jeg du burde lese deg opp på hva han står for, og hvorfor. Vær klar over at Ron Paul er en av de få som har stemt imot både krigen i Irak og krigen i Afghanistan. Det er mer enn hva man kan si om Clinton eller Obama.
Ron Paul vil senke skattene, fjerne byråkrati og føre landet tilbake til sine røtter, Grunnloven. Han vil avskaffe FED rett og slett fordi hele systemet er i strid med grunnloven, og er årsaken til mye av de problemene man ser i dag. (se the federal reserve act 1913)
Ron Paul taler folkets sak.
http://www.youtube.com/watch?v=YBVB1Uc0nko

USA er kanskje verdens supermakt i dag, men tro meg, når det økonomiske systemet der nede kollapser vil ting endre seg. Russland og Iran har allerede vært ute og erklært epoken for Amerika som verdens stormakt som over. Jeg tror de har mye rett i det.
Usa har selvsagt ikke blitt stormakt pga FED. Det er heller motsatt. Det er mye på grunn av FED at de nå mister sin plass.

Ron Paul henviser til amerikas grunnlov som sier at man skal "encourage diplomacy with everybody, but stay out of entangeling alliances". Han er mot globaliseringen, maktsentraliseringen i organer som EU, FN, NAFTA, NAU osv. Og han er det med rette. Mye makt i få hender, langt fra folk og fe, har aldri vært noen god ide.
Da FN starter som Leauge of Nations, var de en samtalegruppe som skulle ta vare på dialogen for å forhindre nye verdenskriger. Dette er jo flott, men omsider skiftet det navn til FN og i dag minner det mer om en verdensregjering, enn et organ som dialog. EU kan man si det samme om. Tar jeg ikke feil er det vel SV som er mot EU hos oss. Er de også isolasjonistiske da?

Norge har levd flott på Olja.
USA kunne hatt en fin økonomi om ikke FED hadde hatt muligheten til å trykke penger, og om dollaren fremdeles hadde vært backet av Gull eller sølv. Fritt marked og FED henger ikke sammen.

Kristin halvorsen har beroliget nordmenn med at Norge er godt sikret, og at ting står bra til her. På en måte så kan jeg skjønne henne, hun må jo gi gode signaler til folket og børsene ettersom psykologi og tillit har så mye å si, men jeg mener at hun tar feil. Norge står foran vanskelige tider.

Anonym sa...

Dette sa "apekatten" Peter Schiff i 2006. I dette klippet (CNBC) blir han latterliggjort av Arthur LAffer, som faktisk inngår veddemål med ham om at amerikansk økonomi går så det griner og bare vil fortsette slik.

http://www.youtube.com/watch?v=LfascZSTU4o&feature=related