søndag 10. mai 2009

Ripe i lakken til Obama

Aftenposten melder i dag at Obama etter all sannsynlighet likevel ikke legger ned tribunalene for å foreta rettsprosesser mot angivelige terrorister. Tribunalene som ble opprettet av George Bush har fått meget hard kritikk av menneskerettighetsorganisasjoner fordi de svekker den tiltaltes rettigheter som man vil ha i en vanlig sivil rettsak. Blant annet er tortur godkjent som en legitim metode for å få mennesker til å innrømme ting.

Obama gjorde et stort nummer av dette før han ble valgt. Han kritiserte Bush veldig for disse tribunalene. Nå kan det altså tyde på at han slettes ikke har til hensikt å fjerne dem, men heller reformere dem slik at den tiltaltes rettigheter blir bedre. Uansett er Amnesty og andre menneskerettighetsorganisajsoner meget kritiske. Tiltalte vil aldri få det samme rettsvernet i disse tribunalene som han ville ha fått i en vanlig sivil rettsak.

Min kommentar til dette er at jeg ikke er sjokkert. Dessverre tror jeg tiden vil vise at Obama ikke er noen frelser. Han kan ikke redde økonomien. Faktisk har han gjort akkurat det motsatte av hva han burde. Nå er det bare tidsspørsmål før USA's økonomi går inn i en mørk depresjon, verre en noen gang før.
Obama har ord på seg for å være både menneskevenn og fredselsker. Glansbildet begynner i sannhet å slå sprekker.

Før han ble valgt til president var Obama klar på at Guantanamo skulle stenges innen 60 dager. Da han kom til makten ble det til 3 mnd, og til slutt til 12 mnd. Det gjenstår jo å se da om det virkelig blir noe av nedstengingen av Guantanamo. Jeg har mine tvil.

Men nå er det altså spesialdomstolene mot terror som er i fokus, og dette vil garantert gi Obama riper i lakken.

Ingen kommentarer: