Ved utgangen av 2008 viste en undersøkelse at 8 av 10 nordmenn så lyst på de økonomiske utsiktene for 2009. Lavere rente og prisfall på en del varer var en av grunnene. Flere økonomer har nå tatt til orde for å friskemelde deler av økonomien. Pengebeholdningen vokser. Bankene får sin pakke og kan begynne å låne ut penger igjen. Noen har til og med begynt å snakke om oppgang i priser på boliger som en følge av rentesituasjonen vi er i nå. Renteutsiktene ser også lyse ut for mennesker med mye gjeld.
Mye ser ved første øyekast riktig så bra ut. Selv om børsen sliter og arbeidsplasser forsvinner, virker det som Ola Nordmann har funnet hvilepulsen på ny, og er klar til å fortsette som før. Renta har jo gått ned, og vil i følge ekspertene fortsette ned, så hva er problemet? Hvorfor ikke fortsette festen?
Ja hvorfor ikke. Når folk flest får mer å rutte med er det jo bare naturlig at forbruket også øker. Mange økonomer sier at det verste er bak oss. Nå går vi lysere tider i møte. Børsen vil fremdeles slite en stund, arbeidsplasser vil fremdeles forsvinne, men deflasjonsspøkelset er nå ved hjelp av krisepakkene jaget vekk. Endelig kan bankene begynne å låne ut friske penger og hjulene vil på nytt begynne å gå i økonomien vår. Men er dette den hele og fulle sannhet?
Med stor fare for å virke arrogant så er min påstand at flertallet, om ikke alle norske økonomer og finansanalytikere, ikke har forstått hva denne krisen i bunn og grunn handler om. Det er en grotesk feil i sentralbanksystemet og den økonomiske skolen som gjennomsyrer ikke bare norske finansfolk, men finansfolk over hele verden. Feilen er at det store ondet og det alle frykter mest i dag er deflasjon, og ikke inflasjon. Det betyr ikke at økonomer ikke er redd for inflasjon og hyperinflasjon, men deflasjon har siden 30 årene i USA alltid vært den mest reelle trusselen.
Deflasjon er kort fortalt en tilstand hvor det er for lite penger i omløp, slik at bedrifter og mennesker ikke får lån. Deflasjonen i 1930 i USA førte til at hele økonomien stoppet opp. Folk mistet jobbene i hopetall. Uferdige prosjekter fantes overalt. På den tiden hadde ikke bankene lov til å låne ut mer enn 10 ganger det de hadde på bok. Det var derfor John Maynard Keynes kom på banen og lanserte sin finansteori som hadde som eneste mål og styre vekk fra deflasjonen som hadde gjort så mye skade i USA. Hans teori var at inflasjon ikke bare var nødvendig, men også noe man skulle søke etter i tider med deflasjon. Inflasjon blir da det motsatte av deflasjon, nemlig en økning av penger i sirkulasjon.
John Maynard Keynes tanker førte til at sentralbanken lot seddelpressen gå varm, og på sikt kunne bankene låne ut mer enn 10 ganger det de hadde på bok. Ikke bare ble det tilført flere penger, men de antall ganger pengene kunne multipliseres ved utlån ble også økt.
Keyes teorier passet krisen i 30 årene i USA. Det var et despereat behov for frisk kapital i landet, og Keynes løste dette med sine teorier om inflasjon. Etter dette ble Keynes skolen den mest brukte økonomiske skoleretningen verden over. Omtrent alle sentralbanksjefer i dag sier at de er elever av Keynes sine teorier.
Det media og verden ikke fikk med seg er en artikkel Keynes gav ut kort tid før han døde. Milton Friedman nevner denne artikkelen i en av sine forelesninger. Keynes advarer i denne artikkelen kraftig mot å bruke inflasjonteoriene hans som en permanent tilstand, kun som et motsvar på deflasjon. Dette fikk dessverre ikke Gjerdrem, Bernanke og andre sentralbanksjefer og finansfolk som studerte Keynes, med seg.
Dette er en av de viktigste grunnene til at det har gått så galt. Feilaktig pengepolitikk som er blitt ført over mange år har skapt mange av de problemene vi står foran i dag. Deflasjonen som politikerene våre bekymrer seg for nå, vil ikke vare. Snart vil situasjonen være snudd på hodet, og når det skjer, vil det bli enda verre enn i fjor høst.
Et bevis på at det jeg sier er sant er jo bare å se på hvor feil de tok, de som skulle vite. Finansanalytikere spådde i fjor vår at vi ville oppleve noen milde korreksjoner, men at veksten i økonomien ville fortsette. Så sa det pang, og resten er historie.
Det finnes likevel dem som har sett dette komme. Finansanalytiker og investor Peter Schiff skrev en bok om den kommende krisen og truffet omtrent på alle sine spådommer. Han brukes på amerkansk TV, og er i det siste blitt veldig populær. For bare et år siden var han ukjent, og de fleste lo av ham pga hans dystre spådommer. Doktor doom & gloom, ble han kalt. Men han hadde altså rett. Hva han står for, og tv-innslag med ham, finner du på denne siden: http://www.europac.net/.
Peter Schiff er en av de få som tilhører Ludvig Mises øknomiske skole, eller den østerriske økonomiske skole. Ludig Mises sine teorier er omtrent det stikk motsatte av Keynes. Jeg skal behandle ham grundig i en egen artikkel. Han er for viktig til å nevnes i noen få setninger her.
At Keynes er mer spiselig for folk flest er ikke så rart. Keynes modellen legger opp til øke pengebeholdningen og stimulere til stadig økt forbruk for å drive øknomien fremover. Ludvig Mises sine teorier handler om at sparing og konsumering må være i balanse. Sparing og produksjon er forutsetningen for økonomisk vekst og frihet og fremgang for folk.
Så ikke la deg lure. Ikke la deg lure til å ta opp nye lån du absolutt ikke trenger nå som rentene faller. Det vil ikke vare, og jeg frykter at tilbakeslaget og konsekvensene vil bli enda verre neste gang det smeller.
tirsdag 3. februar 2009
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar