tirsdag 3. februar 2009

Krenkelsessamfunnet

Regjeringen melder at de vil utvide bruken av straffebudet om hatefulle ytringer som omfatter religioner og livssyn. Dette ønsker de for å unngå alvorlige samfunnskonflikter på grunn av krenkede følelser i kjølevannet av hatefulle og hånlige ytringer.
Hensiktene er vel som alltid gode, men noen ganger må man frikoble seg litt å gå i tenkeboksen. For de fleste er det vel ganske åpenbart hva som ihvertfall er en av grunnene til denne innskjerpingen i §185. Karriaturstriden har vel alle friskt i minnet. Jens Stoltenberg betrygger oss likevel på førstesiden i Dagbladet at det fremdeles skal være lov å tegne karrikaturer av Muhammed.
Aner jeg en selvmotsigelse her. Hvordan kan Jens og co mene at de vil unngå samfunnskonflikter, mens de samtidig vil tillate karrikaturtegninger av profeten Muhammed?
De vet godt at dette regnestykket ikke går opp.

Men tilbake til tenkeboksen. Hvordan i alle dager vil de håndheve dette? Hvor skal grensene gå? Er beskyttelsen av såre følelser viktigere enn et av de viktigste fundamentene demokratiet hviler på, nemlig ytringsfriheten?

Det er skremmende å se at noe slikt kan bli foreslått og få oppslutning i et såkalt demokrati. Kanskje er grunnen at vi aldri har opplevet å ikke kunne ytre oss fritt. Kanskje Jens og Navarsete og resten av tilhengerene av denne loven, burde tatt et års permisjon i Iran? Kanksje de da hadde skjønt hvor hellig og ukrenkelig ytringsfriheten bør være.

Det er livsfarlig når man begynner å leke med disse tingene. I Tyskland før Hitler kom til makten, hadde de et demokrati hvor man kunne ytre seg og tro det man ville. Ikke lenge etter at Hitler hadde fått makten brant de bøker i gatene.

Selsvagt vil det ikke bli noen bokbrenning i Norge...enda. I stedet vil de flytte litt og litt på grensene, og til slutt..hvem vet..så har vi en ytringsfrihet som bare eksisterer på papiret, sånn som i Cuba feks.

Jeg anbefaler alle kristne, ateister, muslimer og andre retninger si nei til denne paragrafen. Skriv under på opprop. Delta i samfunnsdebatten. La såre følelser være såre følelser. Prinsippet om frie ytringer det frie samfunns viktigste bærebjelke. Faller den, så faller alt..

Ingen kommentarer: