mandag 15. september 2008

Tanker rundt begrepet rasisme

Det snakkes en del om rasisme i disse dager. Et drap på en somalisk seksbarnsfar og et gjengangrep på en kurdisk far og sønn, har reist rasisme debatten på ny. Storberget som vanligvis ikke ønsker å kommentere saker før de er ferdig etterforsket, gjør her noen unntak. Han henviser til disse sakene som rasistiske, basert på de ledetråder som finnes.
Det kan godt være at overgriperene i disse sakene er motivert av et særskilt hat mot mennesker med en annen hudfarge, en annen kultur og et annet språk. Det er likevel vanskelig å fastslå, rett og slett fordi hat er noe som skjer inni oss. Det er ikke noe vi umiddelbart kan se eller ta på, men som vi må kartlegge gjennom psykologiske metoder.
Jeg har tidligere reflektert over hva rasisme er. Når kan vi kalle noe rasistisk? Det er nemlig meget viktig å ha en klar forståelse av dette. Rasisme er et veldig følsomt tema og folk er livredde for å bli stemplet som rasist. Nettopp derfor er kunnskapen om dette begrepet så viktig. Hva Storberget tenker på når han unnlater å vente til etterforskningen er unnagjort og offentlig erklærer de overnevnte episodene for rasistiske, er ikke så enkelt å forstå.
Nok om det.
Hva bør ligge til grunn for å kunne bruke begrepet rasisme? Problemet slik rasisme begrepet brukes i dag er den ensidigheten det ofte gjenspeiler. Man ser seg blind på at rasismen bare kan skje i en retning. Vi etnisk norske har i større eller mindre grad rasistiske innslag mot våre nye landsmenn. Sjelden eller aldri snakker man om rasismen som skjer den andre veien. I boken "SE OSS" skriver Amal Aden om det somaliske miljøet og deres bevisste motvilje mot integrering og deres negative tanker om det norske levesett. I en dokumentar på TV2 for en stund tilbake ble lederen for integrering i det somaliske miljøet avslørt for å jobbe mot integrering. Somaliere måtte ikke blande seg med skitne vantro nordmenn.
Folk ble sjokkerte av denne dokumentaren, men ingen tok til orde og kalte dette rasistisk eller fremmedfiendentlig. Den norske ettergivenheten og falske gjestfriheten kom så tydelig til syne.

Poenget mitt er at vi aldri kommer til en få en god og riktig debatt om rasisme før vi bruker det uten fordommer. Det er så mye lettere å tilskrive en etnisk norsk rasistiske motiver, enn en som ikke er etnisk norsk. Slik bør det ikke være. Vi må behandle alle parter likt. Forutsetningene må være de samme. Alle er uskyldige inntil det motsatte er bevist, og først da kan bruke begrepet på en måte som gir mening.

1 kommentar:

Anonym sa...

det jeg var ute etter, takk