lørdag 21. februar 2009

USA opplever inflasjon

For første gang på 6 mnd. stiger kjerneinflasjonen i USA "overraskende". Det er forløpig ikke snakk om mye, kun 0,3%, men noe er i ferd med å skje.
Sentralbanksjef Ben Bernanke skulle gjerne hatt litt høyere inflasjon og prisvekst, slik at renten kunne normaliseres, og slapp av Ben...det kommer.

Magnus Andreassen i First Securities mener det er liten grunn til å bry seg om inflasjon. Det er ikke et problem nå, mener han.

Bare vent Andreassen. Snart må du begynne med bortforklaringene og unnskyldningene. Kraftig inflasjon og prisvekst er på vei. Det kommer som en følge av en falsk økonomi, hvor den reelle verdiskapningen gjennom vareproduksjon og sparing, er fullstendig uproposjonalt i forhold til konsumering og gjeld. Boblen må sprekke før eller siden. Bedrifter og enkeltmennesker kan ikke basere livene sine på lån og konsum. En dag vil kreditorene og produksjonslandene (hovedsakelig land i Asia) si stopp.
Da vil inflasjonen for alvor skyte fart.

Folk har sett dette komme i lang tid. Peter Schiff har forutsagt dette i flere år, og til og med skrevet en bok om hva som skal skje. "Was Peters Schiff right", er en av de mest søkte tekststrengene på nettet. Folk begynner å skjønne at de er blitt lurt av sine sentralbanksjefer og finanseksperter som hele veien har forsøkt å minimere krisen.

Til og med i Norge har vi sett tendensene til dette. Kristin Halvorsen var for en stund tilbake i media og betrygget nordmenn om at Norge ville bli lite berørt av finanskrisen. Nå tegner det seg et helt annet bilde. Tallene for forventet arbeidsledighet oppjusteres med rekordfart. Sjef for kredittilsynet kjetil Aamo, var ute i fjor og sa at norske banker var trygge og stabile, og ville merke lite til finanskrisen. Likevel måtte bankene ha en egen krisepakke, og situasjonen nå er at mange av dem ikke vil låne ut penger.

Det er utrolig hvor godtroende og lettglemte mennesker er. Jeg kan ikke tenke på noen yrkesgrupper som får så mye goodwill som finansanalytikere. De snakker om hverandre, endrer meninger og tar feil igjen og igjen. Likevel lytter vi til dem.
Peter Schiff er ingen fullkommen mann, men det er et faktum at han har skjønt situasjonen lenge før den oppstod, men ingen tok ham seriøst. Selv ikke nå vil hans motdebattanter gi ham rett og gå i tenkeboksen, men de tviholder på sine egne vurderinger. Og folk flokker seg rundt dem, fordi de smigrer dem og forteller dem akkurat det de vil høre. Krisen er snart over. Vi har vært gjennom det verste. Nå vil prisene og rentene holde seg lave. Bruk penger.

Sannheten og virkeligheten blir nok for brutal. Å høre på Peter Schiff er ingen koselig æffære. Vi trenger en resesjon. Markedet må selv ordne opp. Bedrifter og banker som ikke har livets rett, må falle. Vi må tilbake til å produsere og spare. Vi må slutte å bruke penger vi ikke har.

Tiden vil vise hvem som fikk rett, og for mange tror jeg dette vil bli en ubehagelig overraskelse. På samme måte som "ingen" så finanskrisen komme, vil heller "ingen" se når bunnpluggen i den globale øknomien fjernes.

Ingen kommentarer: